Dintotdeauna mi-a fost teama de cozonaci, insa nu e atat de greu pe cat pare!
Nu m-am apucat inca de cozonaci, dar reteta asta o voi folosi pentru Pastele de anul acesta pentru ca stiu ca ies tare buni.
Reteta este gasit la Sava Laura si este pentru pascutele din poza.
Reteta pentru 1 cozonac si 5 pascute sau 2 cozonaci sau 10 pascute :)
Aluat:
600 g faina
sare
140 g zahar
300 ml lapte
40 g drojdie proaspata
4 galbenusuri
500 g unt
2 linguri de ulei
optional: esenta de rom, vanilie, coaja rasa de la lamaie
Umplutura pascutelor:
300 g branza de vaci
2 oua
2 linguri de gris
sare
5 linguri de zahar
1 pliculet de zahar vanilat
2 linguri smantana
50 g stafide
coaja rasa de la o lamaie sau portocala
Umplutura cozonacilor: cacao, albus de ou, rahat , nuca
In plus: 1 galbenus, 2 linguri de lapte caldut
zahar pudra
Aluat:
Faina se cerne si se tine 12 ore la loc cald, iar galbenusurile se tin la rece cu sare 2 ore.
Maia: drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar pana se transforma in lichid, apoi se adauga 100 ml lapte caldut su se amesteca cu 5 linguri de faina. Se presara putina faina si se acopera cu un prosop. Se tine la cald pana ce isi mareste volumul cam 10-15 minute.
Se oparasc 2 linguri de faina cu 100 ml lapte fierbinte. Se omogenizeaza si se lasa la racit.
In restul de lapte cald se dizolva zaharul, se amesteca cu galbenusurile, aromele, maiaua, coca oparita si se framanta pana ce incep sa iasa basicute de aer :)
Se topeste untul si se adauga cate putin in timp ce se framanta. Aluatul este gata cand se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului.
Se acopera vasul cu un prosop si se mai lasa la dospit 1 ora.
Pascute:
Umplutura: amestecam toate ingredientele :)
Impartim aluatul pentru pascute in mod egal si il modelam rotund si le asezam in tava unsa. Apasam in mijloc cu capatul sucitorului si formam un cuib in care punem umplutura de branza cu stafide. Le lasam 15 minute la crescut , le ungem cu galbenusul amestecat cu 2 linguri de lapte si le coacm la foc potrivit 30 de minute.
Cozonaci (2 bucati)
Aluatul se imparte in doua, iar fiecare parte din nou in doua :). Intindem fiecare parte cu sucitorul si o umplem dupa gust (rahat, nuci, albus de ou batut cu cacao). Rasucim fiecare parte pana obtinem doua fitile lungi pe care le impletim prin rasucire. Le punem in foerma de cozona si le mai lasam la crescut 15-20 de minute. Le ungem cu ou si lapte si la dam la foc potrivit 30-40 de minute,pana se rumenesc.
Iata rezultatul! :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu