Acasa

vineri, 31 mai 2013

Tort cu cirese, mascarpone si cioco




 Un tort MINUNAT. Atat pot sa spun :)
Multumesc, Andreea (tastebazaar.blogspot.ro) pentru reteta!
Cirese, ciocoalata cu lapte, ciocolata alba, banane si mascarpone....miam-miam!


Ingrediente:

150 g ciocolata cu lapte
175 g faina
2 lingurite praf de copt
140 g zahar
140 g unt la temperatura camerei
3 oua
3 linguri lapte
o banana pasata
400 g cirese curatate de samburi
200 g ciocolata alba
10-15 cirese pentru decor
250 g mascarpone
3 linguri smantana
am folosit o tava rotunda cu diametrul de 20 cm

 Ciocolata cu lapte se imparte in doua. Jumatate se da pe razatoarea mare, jumatate se marunteste cu cutitul.
 Intr-un castron,  faina, praful de copt, zaharul, untul, ouale, laptele se mixeaza cateva minute pana la omogenizare.
Se adauga banana pasata si ciocolata cu lapte si se amesteca cu o lingura.
Se tapeteaza tava de copt,  se adauga compozitia si se da la foc potrivit cam 30 de minute, pana se rumeneste.
Blatul se lasa la racit si se taie pe orizontala in 3 parti. Atentie, blatul este destul de sfaramicios. Eu am avut probleme la taiere :) si in plus mi-a cazut si pe jos. D-asta a iesit putin ciufulit.
Cicolata alba se topeste la bain-marie. Se lasa putin la racit , apoi se glazureaza ciresele cu codita si se aseaza pe o hartie de copt.
In restul de ciocolata se adauga mascarponele, smantana si se paseaza la blender ca sa iasa o crema cat mai fina. Se pastreaza o treime din compozitie, iar restul se amesteca cu ciresele.
Crema cu cirese se imparte in doua si se asambleaza tortul. Se decoreaza tortul cu crema simpla si ciresele glazurate!












marți, 28 mai 2013

Crumble cu cirese si migdale


O desert usor cu cirese si migdale!

450 g cirese
3 linguri sirop de artar/sirop de agave
120 g faina
80 g migdale macinate
100 g unt
optional: scortisoara pulbere

Se spala ciresele, se usuca bine si se scot samburii. Se adauga peste ele siropul de artar/agave.
Faina se amesteca cu untul si migdalele macinate pana rezulta un aluat sfaramicios.
Pe fundul unui vas termorezistent se pun ciresele, apoi aluatul astfel incat sa le acopere.
Se coace la cuptorul preincalzit la 180 de grade cam 25-30 de minute.
Se poate servi atat calda , cat si rece cu un praf de scortisoara.

Pofta buna!







vineri, 24 mai 2013

Tarta cu capsuni si crema de vanilie


Incerc sa fac aceasta tarta de ceva vreme...Ba n-am avut capsuni, ba n-am avut oua. Fina mea mi-a facut pofta pentru ca a facut-o si mi-a zis ca e tare buna, apoi am gasit reteta cu mai putine oua la prietena mea, Dana, cakebox.ro, si am zis ca trebuie s-o fac si eu. Este prima mea tarta dulce si mi-a iesit tare buna - nu ma laud, sotul a apreciat-o :p.

Am folosit ca forma un vas yena rotund, de 20 cm diametru, doar ca este totusi cam mic, data viitoare am sa o incerc intr-o forma putin mai mare.

Ingrediente:

Blat (care iese crocant)  
125 g faina
30 g zahar
110 g unt

Crema de vanilie
4 galbenusuri
300 ml lapte
100 g zahar
40 g amidon (Gustin)
20 g unt
esenta de vanilie/zahar vanilat/baton de vanilie


Blat: untul rece, de la frigider, se taie in bucati mici (eu l-am dat pe razatoarea mare) si se amesteca cu faina si zaharul  cu mana pana la omogenizare. Aluatul obtinut se da la frigider pana suntem gata cu crema.


Crema: laptele, zaharul si vanilia se pun intr-un vas la foc mic pana cand zaharul se topeste , iar laptele se incalzeste.
Galbenusurile se amesteca cu amidonul cu un tel in forma de para, apoi se adauga putin cate putin laptele caldut si se amesteca in continuare.
Compozitia se pune pe foc mic si se amesteca incontinuu. La un moment dat se va intari. Atunci trebuie amestecat energic cu telul pentru a nu se forma cocoloase.
Se ia de pe foc si se adauga untul si se amesteca pana la omogenizare. Se lasa la racit.


Se scoate aluatul din frigider. Pe blatul de lucru tapetat cu faina se intinde aluatul cu sucitorul si o folie de plastic peste aluat pentru a nu se lipi de sucitor.
Aluatul se aseaza in forma unsa si se inteapa cu furculita. Se pune deasupra hartie de copt (ca sa nu creasca).






Se da la cuptor la foc potrivit, pana se rumeneste putin.





Se lasa la racit, se scoate din forma, apoi se umple cu crema de vanilie si se decoreaza cu capsuni.

Pofta buna!!!







joi, 23 mai 2013

Inghetata cu capsuni




Capsunile...atat de bune, aromate si sanatoase. De-ar manca si fetele mele, tare fericita as mai fi...Pentru moment singura modalitate de a le face sa manance capsuni a fost inghetata...cam riscant totusi, dar asta e.
Chiar le-a placut, mai ales Nataliei. Dalia se da in vant dupa inghetata de vanilie.

Pentru formele de mai sus si forma de trandafir de mai jos:

300 g capsuni
150 g mascarpone
150 g branzica fagaras :)
2 linguri de miere - sau mai mult pentru cine doreste sa fie mai dulce

Se paseaza capsunile la blender (pt. cine nu are blender cu furculita).
Se adauga mierea si se omogenizeaza.
Se mixeaza compozitia cu cremele de branza.
Se toarna in forme.
Nu am folosit masina de inghetata pentru aceasta reteta si din acest motiv nu este asa de cremoasa, insa e delicioasa!!!







luni, 20 mai 2013

Briose cu capsuni




Pentru 10 bucati

100 g faina
60 g zahar
1 ou
1 varf de cutit de praf de copt
30 ml iaurt
80 g smantana
100 g capsuni
un praf de sare

Pntru ornat
100 g mascarpone
40 g zahar pudra
capsuni

tava pentru copt briose + hartiute / forme de silicon

Capsunile se paseaza. Se amesteca ingredientele solide intr-un bol, adica faina, praful de copt, zaharul. Ingredientele lichide, adica oul, iaurtul,smantana se amesteca bine intr-un alt bol si se adauga peste amestecul de faina si zahar. Se adauga piureul de capsuni si se omogenizeaza.
Compozitia se adauga in formele de copt briose si se dau la cuptor la foc potrivit 25 de minute sau pana trec testul scobitorii.
Dupa ce se racesc se pot orna. Se mixeaza mascarponele cu zaharul pudra si cu ajutorul unui pos sau a unei pungi taiate la colt se decoreaza briosele.



Prajitura rapida cu capsuni


Prajitura este de fapt, mult-prea-cunoscutul pandispan care se poate combina cam cu toate fructele si iese delicios de fiecare data. Doar ca minunatiile de capsuni s-au cam inmuiat, ca sa nu dea bine in poza :))

4 oua
125 g zahar
125 g faina
1 lingurita praf de copt
200-300 g capsuni
50 ml ulei
vanilie
tava rotunda de 26 cm diametru

Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu zaharul pana se intaresc, se adauga galbenusurile unul cate unul si se amesteca bine dupa fiecare. Se adauga uleiul, vanilia, faina cernuta si praful de copt.
Tava se tapeteaza cu capsuni si se toarna aluatul.
Se coace la foc mediu pana ce prajitura trece testul scobitorii.
Pofta buna

marți, 14 mai 2013

Briose cu migdale si martipan



 Aceste briose sunt delicioase. Au o textura moale, fina si sunt foarte fragede.
Reteta am gasit-o in Good Food pe luna iunie.

Ingrediente pentru 12 bucati:

3 oua
175 g faina
100 g faina de migdale (n-am avut faina de migdale, insa am rasnit migdalele)
150 g zahar
175 g unt topit
100 g iaurt
1/2 lingurita esenta de migdale
1/2 pliculet praf de copt
pentru decor: martipan - eu am avut cumparat de la dr. Oetker

tava pentru briose
hartiute pentru copt briose

Optional: un copil sau doi :P care sa ajute la decorarea brioselor :)



Faina, faina de migdale, zaharul si praful de copt se pun intr-un bol si se amesteca pana la omogenizare.
Ouale se mixeaza  cu iaurtul si estenta de migdale si se adauga peste compozitia de faina. Se adauga si untul si se amesteca bine. Atentie sa nu se faca cocoloase de faina!
Compozitia astfel rezultata se da la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru 20-30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Se lasa la racit si se decoreaza dupa plac!!! Apoi se devoreaza!!!


Avem briosele, formele si martipanul!
Am decupat o forma!
O lipim pe briosa!
Mai lipim una bine-bine!
Presam, eventual, sa stea bine!
Iata rezultatul!
 Ajutorul 1 prezinta opera!
 Ajutorul 2 mananca decoratiunile!
 Gata, le-am terminat!





luni, 13 mai 2013

Prajitura cu nuca si ciocolata


O delicioasa prajitura cu ciocolata, prea multa ciocolata pentru mine :P, dar a fost mancata repede. Si n-are nici gluten :)

Ingrediente pentru o tava rotunda cu diametrul de 20 cm:

60 g nuca
160 g ciocolata  -eu am pus amara
160 g zahar
4 oua
vanilie
zahar pudra
optional fructe pentru decor

Nuca se toaca marunt impreuna cu ciocolata si 60 g zahar. Eu am folosit tocatorul de la robot.
Albusurile se bat spuma.
Galbenusurile se mixeaza cu restul de zahar pana isi dubleaza volumul.
Peste compozitie se adauga amestecul de nuca, ciocolata si zahar si se amesteca cu o spatula/lingura pana la omogenizare.
Se adauga albusul spuma si se amesteca incet pana se incorporeaza.
Se tapeteaza tava cu hartie de copt, se toarna compozitia si se da la foc potrivit pentru 30-40 de minute. Eu am facut si testul scobitorii :P
Se pudreaza cu zahar pudra si se orneaza cu fructe proaspete!

Sa aveti pofta!!!





vineri, 10 mai 2013

Maioneza

No picture available :P

Ingrediente:

2 galbenusuri crude
1 lingurita plina cu mustar dulce
250 ml ulei
2 linguri zeama de lamaie
sare

Atentie! Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Galbenusurile se pun intr-un castron perfect curat si uscat - eu folosesc vasul de la blender - impreuna cu mustarul si sarea.
Se adauga uleiul picatura cu picatura. Maioneza se poate taia, daca se adauga prea mult ulei de la inceput. Eu folosesc pentru mixare blenderul cu tel. Am mai folosit si mixerul pe functita P.
Cand maioneza incepe sa se ingroase, se toarna uleiul in cantitati mai mari si se amesteca bine de tot dupa fiecare transa. La final se adauga zeama de lamaie si se amesteca bine.
Am facut maioneza doar de cateva ori si nu mi s-a taiat niciodata :)).
N-am testat, nu stiu daca e adevarata povestea, dar eu am amestecat mereu in acelasi sens :)) ca sa nu am vreo surpriza neplacuta!

Lipie umpluta cu sunca si cascaval


Un aperitiv sau gustare usor de facut. Ce m-a bucurat tare mult este ca fetele au mancat, ce nu m-a bucurat asa mult este ca are sunca....dar mai facem si exceptii :P

Ingrediente:

150 g faina integrala
350 g faina alba
250 ml lapte
1 cub drojdie proaspata
4 linguri ulei de masline
1 lingurita zahar
1 lingurita sare

pentru umplutura
100 g cascaval
100 g sunca

tava rotunda cu diametrul de 26 cm

Acestea sunt cantitatile din reteta, insa este nevoie de cateva ajustari. La cantitatea de faina de mai sus este necesara mai multa umplutura si o tava mai mare, deoarece asa cum se vede si in poza, aluatul a crescut si este destul de gros. Parerea mea este ca ar fi mers un pic mai subtire.

Drojdia se dizolva cu zaharul si cu putin lapte caldut. Intr-un vas se cerne faina. Se adauga drojdia dizolvata, uleiul, sarea, restul de lapte caldut si se framanta pana se obtine un aluat omogen.
Se formeaza o bila si se lasa la crescut 1 ora.
Se imparte aluatul in doua si se intind cu sucitorul doua foi. In tava tapetata cu hartie de copt se aseaza prima foaie de aluat si se adauga sunca si cascavalul taiate cubulete. Se aseaza si cea de-a doua foaie de aluat si se lipesc marginile cu degetele.
Se coace lipia la cuptorul incalzit la 180 de grade timp de 40 de minute - eu am cuptor pe gaze si nu stiu temperatura, insa am lasat-o la fac potrivit cam tot atat timp. 
Dupa ce se raceste se taie cuburi!

Oua umplute


Ouale umplute imi aduc mereu aminte de tata pentru ca el le facea la noi acasa! Am zis si eu sa le fac cu ocazia Floriilor, i-am cerut reteta insa am mai adaugat cate ceva :))

Ingrediente pentru 24 de bucati:

12 oua
3 linguri maioneza
100 g pate de ficat (facut in casa sau cumparat)
50 g unt
1 lingura mustar (eu am pus iute, cu boabe)
sare, piper dupa gust

Ouale se fierb. Se taie in doua. Galbenusurile impreuna cu restul ingredientelor se paseaza la blender pana se obtine o crema fina. Se umplu jumatatile de oua si se decoreaza!


Prajitura cu morcovi si ciocolata


Ingrediente:

200 g faina
100 g faina de cocos (eu am pus fulgi)
150 g zahar
150 g morcovi
100 ciocolata umpluta cu crema de cocos (eu am avut simpla)
50 ml ulei
50 ml lapte
3 oua
1 plic zahar vanilat
1/2 plic praf de copt
 zahar pudra pentru decor

Morcovii se dau pe razatoarea mica.
Se amesteca ouale cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga uleiul, laptele, faina/fulgii de cocos, faina si praful de copt si se amesteca bine pana la omogenizare. Se adauga morcovii si se amesteca bine cu o spatula. Compozitia se pune in forma tapetata cu hartie de copt. Ciocolata se taie cubulete si se pune peste compozitie, apasand cu o lingura, in asa fel incat sa se scufunde putin. Se coace la 180 de grade 30 de minute (asa scrie la reteta :) eu am tinut-o mai mult la foc potrivit si am facut testul scobitorii!

E buna, dar sincer, nu cine stie ce  :P, iar fetele nici nu s-au uitat la ea :)

Inghetata raw de banane cu cacao

Am gasit aceasta reteta pe un blog cu retete raw. Era crema de la un tort. Si m-am gandit ca ar fi tare buna o inghetata cu aceste ingrediente. Si a iesit!!! Buna de tot. Un pic cremoasa cu gust de banane si cacao. Un deliciu...fara frisca, oua si alte alimente 'grele'

Ingrediente pentru 6 forme:

2 banane
2-3 linguri de cacao
1 lingura ulei de cocos
2 linguri miere/sirop de agave


Se amesteca toate la blender pana rezulta o crema putin spumoasa. Nu am folosit masina de inghetata, ci le-am pus direct in forme la congelator. Delicioasa si racoritoare!!!

vineri, 3 mai 2013

Oua vopsite natural


Anul acesta m-am hotarat sa vopsesc oua fara sa folosesc vopseaua din comert.

Pentru ouale din poza:

Galben:  2-3 lingurite de curry si apa cat sa acopere 4 oua. Ouale deja fierte le-am mai tinut la fiert in apa cu curry 10 minute , apoi le-am lasat aproximativ 10 ore

Albastru: 5 frunze de varza rosie taiate si apa cat sa acopere ouale. Ouale deja fierte le-am mai tinut la fiert in apa cu frunze de varza10 minute , apoi le-am lasat aproximativ 10 ore.

Pe gandul.info am gasit articolul de mai jos:  (cred ca o sa mai incerc azi cu boia :))

'În continuare, vă prezentăm câteva metode prin care putem obţine culori frumoase pentru ouăle de Paşte. Penru a obţine culorile dorite trebuie să folosim ouă cu coaja albă, bine curăţate fără niciun pic de grăsime.

OUĂ DE PAŞTE - Roşu cărămiziu. Pentru a obţine această culoare, vom folosi trei linguri de boia sau mai mult, pe care o vom fierbe aproximativ  30 de minute împreună cu ouăle.
OUĂ DE PAŞTE - Roşu deschis. Dacă vrem să obţinem o nuanţă de roşu deschis, atunci vom folosi la vopsit coaja de ceapă roşie sau sfecla proaspată.
OUĂ DE PAŞTE - Portocaliu.  Pentru a obţine ouă de culoare portocalie, le vom fierbe într- oală în care am pus coajă de ceapă albă şi morcovi.
OUĂ DE PAŞTE - Verde. Pentru verde, ouăle se pot fierbe în frunze de mentă, frunze de mesteacăn sau în zeamă de spanac.
OUĂ DE PAŞTE - Albastru. Ouăle de culoare albastră se pot obţine dacă sunt fierte alături de  frunze de varză roşie.
OUĂ DE PAŞTE - Maro. Dacă vrem o culoare mai înschisă, atunci putem folosi frunze de nuc, ceai negru sau cafea.
OUĂ DE PAŞTE - Galben. Şofran de India este condimentul potrivit pentru a da o culoare galbenă ouălor de Paşte, numai că ouăle trebuie fierte mai mult timp.'

joi, 2 mai 2013

Inghetata de zmeura cu mascarpone



O delicioasa inghetata; abia astept sa apara zmeura proaspata !!!
Reteta am gasit-o la Sava Laura.

Ingrediente:

250 g mascarpone
zeama de la 1 lamaie
300 g zmeura
4 linguri de zahar sau miere

Zmeura se paseaza la blender si se strecoara prin sita pentru a elimina semintele. Se amesteca in blender cu mascarponele, zeama de lamaie si zaharul/mierea. Daca aveti masina de facut inghetata o puteti folosi, daca nu, puneti inghetata in cutie si o dati la congelator peste noapte , doar ca din ora in ora (de vreo 4 ori) ar trebui sa o mai amestecati cu furculita pentru a sparge acele de gheata formate. Eu scap de treaba asta pentru ca o pun direct in forme de inghetata pe bat!

Turta dulce


Mult iubita turata dulce!!! este reteta mamei, iar ei ii ies perfect de fiecare data. Mie abia a 5-a oara pot spune ca mi-au iesit perfect :))

ingrediente:

500 g faina
250 g zahar
3 linguri miere
3 oua
2 lingurite scortisoara macinata
1 lingurita ghimbir macinat
1 lingurita cuisoare macinate
1 lingurita bicarbonat de sodiu

Se amesteca toate ingredientele pana la omogenizare. Mai intai oulale cu zaharul, apoi mierea, condimentele, bicarbonatul si faina in ploaie. Nu va speriati daca aluatul este putin sfaramicios. Aluatul obtinut se pune in folie de plastic si se tine la frigider peste noapte sau minim 8 ore.
Se presara faina pe blatul de lucru si se intinde din aluat o foaie mai groasa, cam de 1-1.5 cm. Se taie cu ajutorul formelor de biscuiti si se dau la cuptor la foc mic 15 minute. Trebuie supravegheate pentru ca se coc destul de repede, iar daca ies prea coapte, sunt tari.  Inainte de coacere se pot unge cu galbenus de ou.

Se decoreaza dupa plac :) sau se pot manca simple!

Poza este de la Craciun, de la casuta de turta dulce. Le-am ornat cu royal icing, dar se pot orna si mai simplu cu zahar pudra amestecat cu apa pana se obtine o pasta mai groasa.