Acasa

luni, 29 aprilie 2013

Tort imbracat in fondant


Acesta este tortul de Florii de anul acesta -  am doua floricele in familie :). Cum stau cam prost la decorare, am zis ca de data asta sa decorez torul cu fondant. Se obtine repede si se lucreaza usor cu el.
Nu am mai multe poze, deoarece am ratacit sau mai bine zis mi-a fost ratacit de catre una din floricele :) adaptorul cu care transfer eu pozele :((.

Pe dinauntru este tortul cu zmeura si nutella, in forma de tort de 26 cm diametru.

Reteta pentru fondant:

250 g de marshmallow (le-am luat de la real vitan, am vazut si la Lidl)
2 linguri de apa
zahar pudra Coronita cam 700-750 g
ulei

Se pune un vas la bain-marie cu marshmallows si 2 linguri de apa si se tine pana se topesc si formeaza un sos gros.





 Se ia de pe foc si incepem sa adaugam zaharul pudra putin cate putin amestecand cu o lingura de lemn pe care o mai ungem din cand in cand cu ulei. Cand nu mai putem amesteca cu lingura, transferam aluatul pe blatul de lucru presarat cu zahar pudra si continuam operatiunea de amestecare :) cu mainile incorporand treptat zaharul pudra. Distractie maxima!!!! Ungem din cand in cand mainile cu ulei si pana la urma obtinem un aluat nelipicios. Atunci este gata!

Il invelim in folie de plastic si il tinem o noapte la intr-un loc racoros, fara lumina.

Tortul este bine sa stea si el cateva ore la frigider inainte de invelire :). Si am mai citit ca trebuie uns cu unt inainte de aplicarea fondantului, insa eu nu am reusit, asa ca am pus fondantul direct pe tort si a fost ok.

Din cantitatea de mai sus am invelit tortul si mi-a mai ramas destul fondant si pentru decoratiuni.

Astfel, pe blatul de lucru uns cu ulei, intindem cu sucitorul o foaie de 2-3 mm inaltime cu care acoperim tortul. Taiem cu un cutit excesul de fondant.
Din restul de fondant pregatim decoratiunile. Fie ne pricepem si modelam diverse lucruri ca la plastelina, fie intindem alte foi si folosim forme de bicuiti asa cum am facut eu :).
Pentru decor am folosit si niste creioane colorate de la Dr. Oetker. Nu am avut colorant alimentar ca sa colorez fondantul, culoarea lui este 'naturala' de la marshmallows :)

Dalia si Natalia au mancat fondant la greu, iar la petrecere si celelalte fetite au fost atrase tot de inimioarele, fluturasii si stelutele din fondant!




Cozonac

Dintotdeauna mi-a fost teama de cozonaci, insa nu e atat de greu pe cat pare!
Nu m-am apucat inca de cozonaci, dar reteta asta o voi folosi pentru Pastele de anul acesta pentru ca stiu ca ies tare buni.

Reteta este gasit la Sava Laura si este pentru pascutele din poza.

Reteta pentru 1 cozonac si 5 pascute sau 2 cozonaci sau 10 pascute :)

Aluat:
600 g faina
sare
140 g zahar
300 ml lapte
40 g drojdie proaspata
4 galbenusuri
500 g unt
2 linguri de ulei
optional: esenta de rom, vanilie, coaja rasa de la lamaie

Umplutura pascutelor:
300 g branza de vaci
2 oua
2 linguri de gris
sare
5 linguri de zahar
1 pliculet de zahar vanilat
2 linguri smantana
50 g stafide
coaja rasa de la o lamaie sau portocala

Umplutura cozonacilor: cacao, albus de ou, rahat , nuca

In plus: 1 galbenus, 2 linguri de lapte caldut
zahar pudra


Aluat:
Faina se cerne si se tine 12 ore la loc cald, iar galbenusurile se tin la rece cu sare 2 ore.
Maia: drojdia se amesteca cu 1 lingura de zahar pana se transforma in lichid, apoi se adauga 100 ml lapte caldut su se amesteca cu 5 linguri de faina. Se presara putina faina si se acopera cu un prosop. Se tine la cald pana ce isi mareste volumul cam 10-15 minute.
Se oparasc 2 linguri de faina cu 100 ml lapte fierbinte. Se omogenizeaza si se lasa la racit.
In restul de lapte cald se dizolva zaharul, se amesteca cu galbenusurile, aromele, maiaua, coca oparita si se framanta pana ce incep sa iasa basicute de aer :)
Se topeste untul si se adauga cate putin in timp ce se framanta. Aluatul este gata cand se desprinde de pe mana si de pe peretii vasului.
Se acopera vasul cu un prosop si se mai lasa la dospit 1 ora.

Pascute:
Umplutura: amestecam toate ingredientele :)
Impartim aluatul pentru pascute in mod egal si il modelam rotund si le asezam in tava unsa. Apasam in mijloc cu capatul sucitorului si formam un cuib in care punem umplutura de branza cu stafide. Le lasam 15 minute la crescut , le ungem cu galbenusul amestecat cu 2 linguri de lapte si le coacm la foc potrivit 30 de minute.

Cozonaci (2 bucati)
Aluatul se imparte in doua, iar fiecare parte din nou in doua :). Intindem fiecare parte cu sucitorul si o umplem dupa gust (rahat, nuci, albus de ou batut cu cacao). Rasucim fiecare parte pana obtinem doua fitile lungi pe care le impletim prin rasucire. Le punem in foerma de cozona si le mai lasam la crescut 15-20 de minute. Le ungem cu ou si lapte si la dam la foc potrivit 30-40 de minute,pana se rumenesc.
Iata rezultatul! :)


 


luni, 22 aprilie 2013

Prajitura cu cacao si pere


O prajitura delicioasa si usor de facut!

Ingrediente

2 pere
3 galbenusuri
2 albusuri
110 g zahar
35 g cacao
250 g mascarpone
100 g faina
1/4 plic drojdie
tava de 20 cm diametru

Trebuie sa marturisesc ca din lipsa de ingrediente am inlocuit 250 g mascarpone cu 200 g branza de vaci cu smantana, iar drojdia uscata am inlocuit-o cu 1/4 drojdie proaspata. Tot delicioasa a iesit!!!

Se curata perele si se taie cubulete. Se bat ouale cu zaharul pana se obtine o compozitie spumoasa (vreo 5 minute). Se adauga branza frecata si se amesteca. Se adauga faina si cacaoa in ploaie, apoi drojdia si se amesteca in continuare. Se adauga cubuletele de pere si se amesteca usor cu o lingura. Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se da la cuptor (180 grade) pentru 40 de minute. Eu am tinut-o la foc mic vreo 50 de minute. Atentie! prajitura nu iese uscata precul checul, ci putin moale, umezita in interior :).


Bulgarasi de seminte




Ideali pentru rontait :))

Ingrediente:

200 g faina alba.integrala
1/3 cub de drojdie proaspata
130 ml apa
1 lingura seminte de susan
1 lingura seminte de mac
2 linguri seminte de floarea soarelui
1/2 lingurita sare

optional se pot adauga si alte seminte

Drojdia se dizolva in apa calduta si se amesteca cu faina. Se adauga sarea si semintele si se amesteca bine in continuare. Se framanta aluatul si se lasa la crescut 1 ora - eu am sarit peste aceasta parte si mi-au iesit mai crocanti. Se formeaza bulgarasi in palme. In reteta originala se prajesc in baie de ulei, insa eu i-am da la cuptor vreo 30-40 de minute.




Chiftelute picante de linte


Pentru 30-40 de chiftele

350 g linte rosie
1 ou
1 lingura boia iute
1 fir de ceapa verde
sare, piper

Lintea se lasa la inmuiat peste noapte. Se scurge si se pune in alta apa la fiert pentru 15 minute. Se scurge bine si se paseaza. Se adauga oul, ceapa verde si restul condimentelor si se amesteca cu o lingura. Se modeleaza chiftelute si se dau la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt aproximativ 30 de minute. Optional se poate acoperi tava cu folie de aluminiu ca sa nu iasa prea uscate. Eu am tinut folia cam 15 minute, apoi le-am lasat fara. Au iesit picante :)

Crema de branza cu somon afumat


O crema delicioasa pentru o gustare perfecta!!!

200 g somon afumat
40 g unt
160 g branza de vaci
3 linguri ulei de masline
marar, ceapa verde dupa gust
coaja de la o lamaie optional
sare, piper

Se pun toate in blender si se paseaza :).Gata! Se intinde pe paine!


sâmbătă, 20 aprilie 2013

Mini Pavlova cu kiwi si merisoare


Imi place foarte mult bezeaua...si...cred ca am gasit reteta perfecta, doar ca are foarte mult zahar...:))

Pentru 9 mini pavlove :P
 2 albusuri
200 g zahar pudra (fara vanilie)
un praf de amidon
unt pentru uns
100 ml frisca lichida si fructe de care doriti pentru decor

Personal recomand fructele de padure, in special capsunile...este delicioasa combinatia de bezea cu fructe de padure :)

Albusurile se bat pana se intaresc bine -bine de tot. Se adauga zaharul pudra in ploaie. Zaharul pudra trebuie cernut inainte (al meu era bulgari in punga). Se mixeaza la viteza mica pana se obtine o crema groasa.
 Tapetam tava cu hartie de copt pe care o ungem cu unt si presaram amidon.

Punem compozitia intr-o punga de plastic taiata la unul din colturi sau intr-un dispozitiv special si formam melcisori.





Dam la cuptor la foc mediu spre mic 10 minute , apoi la foc mic mic de tot 40-45 de minute. Ele se vor intari destul de repede, atentie sa nu se arda. Este bine sa fie lasate sa se receasca in cuptor, doar ca eu nu am rezistat :)))

 Se bate frisca si se decoreaza cu frisca si fructe.

Delicioaseee!!!!







La tara cu iezii




Azi ne-am jucat cu iezii la tara, le-am dat sa pape painica, iarba si seminte...



 Si ne-am cam indragostit de ei....

Am facut poze in gradina, la florile lu' mamaie....






Ne-am catarat si in copaci, sa nu ratam ceva...


Si porcii....

Si catelusul Pluto...
Gargarita rita, zboar-n poienita, unde vei zbura, acolo-i casa ta...i-am cantat, dar n-a vrut sa plece de la noi...




vineri, 19 aprilie 2013

Briose cu cacao, merisoare si cocos



Reteta de baza este de la Andie's veggies, doar ca eu am folosit merisoare si miez de nuca de cocos ramas de la laptele de cocos.

Ingrediente:
2 oua
3/4 cana zahar
1/2 cana ulei
3/4 cana lapte
1 si 1/2 cana faina
1 lingurita bicarbonat
2 lingurite scortisoara
5 linguri de cacao
3 linguri de merisoare
3 linguri fulgi de cocos sau miez proaspat razuit
tava de briose pentru 12 bucati
hartiute pentru copt briose

Daca folositi merisoare uscate este bine sa le hidratati 20 de minute in apa fierbinte -eu asa am avut
Ouale se bat cu zaharul pana devin spumoase si isi dubleaza volumul. Se adauga treptat laptele si uleiul si se amesteca bine. Faina se adauga in ploaie, apoi adaugam bicarbonatul si cele 5 linguri de cacao si omogenizam bine. Urmeaza merisoarele si cocosul, iar pentru omogenizare este de preferat sa folosim o spatula sau o lingura.


Compozitia se toarna in forme si se da la cuptor la foc potrivit cam 40 de minute sau pana trece testul scobitorii (scobitoarea trebuie sa iasa curata :))
Se decoreaza dupa bunul plac si buna pricepere :))

Fetelor le-au placut briosele mele cu cacao!!! Iar Daliei frisca, mai ales :))


Ziceam de buna pricepere la decorat pentru ca briosa de jos,  pe ultimul rand din mjloc vrea sa aibe pe ea ca decor un iepuras, doar ca Dalia a zis ca e ' fotig '- adica covrig :P

Tarta cu spanac si leurda


Tarta aceasta cu spanac si leurda este o bunatate. Am mai zis eu ca nu imi place manacrea de spanac, insa spanacul crud si in combinatii gen aceasta tarta este noua mea iubire!!!

Ingrediente:

200 g spanac crud (congelat)
1/2 legatura leurda
2 oua
150 g ricotta sau alta branza de vaci
80 g telemea de vaca
50 g cascaval
1 cana malai
condimente
tava de tarta (eu am folosit o tava de tort de 26 cm)

Se face o mamaliga din o cana de malai si doua de apa,  mai tare, in care se adauga sare, piper si ierburi de provence - ideal, eu am avut condimente grecesti pentru salata.
Se intinde in tava de tarta si se da la cuptor la foc mediu maxim 15 minute pana se usuca putin.

 In acest timp oparim spanacul
2-3 minute in apa clocotita, dupa care il lasam la racit si il tocam. Tocam frunzele de leurda. Amestecam ouale cu ricotta si telemeaua, apoi adaugam spanacul si leurda si amestecam in continuare. Turnam compozitia in tava si radem cascaval pe deasupra.






 Dam la cuptor la foc potrivit 20-30 de minute.


Pofta buna!!!