Acasa

sâmbătă, 30 martie 2013

Cartofi la cuptor cu rozmarin

2 portii

4-5 cartofi
1 lingura de ulei de masline
rozmarin
salvie
sare

Se curata cartofii si se taie dupa preferinta :). Intr-un vas yena am pus cam un deget de apa si uleiul de masline, apoi cartofii peste care am presarat condimentele. Am acoperit vasul yena cu folie de aluminiu si am dat la cuptor la foc mare cam 20 de minute. Dupa care am scos folia de aluminiu si i-am mai lasat 30-40 de minute la foc mic.
Eu i-am mancat cu mujdei de usturoi si salata verde, dar pot insoti cu succes un preparat de carne.

Paine integrala cu faina de secara


Pentru ca painea ce o fac in casa tine foarte multe zile ( 5 am tinut maxim pentru ca am mancat-o) am inceput sa fac cam cate 2 paini sa nu muncesc zi de zi aproape :)

500 g faina alba
250 g faina de secara
250 g faina integrala
600 ml apa calduta
50 g drojdie proaspata (2 cuburi)
2 lingurite de sare
2 lingurite de zahar

oops! in painea de azi am uitat sa pun ulei :))))  a iesit buna-buna si fara

Faina se cerne. Intr-un vas se dizolva drojdia cu zaharul si cu apa. Nu am facut maia pentru ca nu prea imi iese. Asa ca am pus apa cu drojdia si zaharul peste faina si am amestecat cu mixerul (betele spiralate). Am adaugat sarea si am mixat in continuare pana ce totul s-a omogenizat. Aluatul trebuie sa fie elastic si nelipicios. Daca este prea lipicios, se mai adauga faina. Se lasa la crescut in forme 1 ora , apoi se da la cuptor la foc mediu aproximativ o ora.
Mmmm ce frumos miroase painea in cuptor!!!!


Midii prajite


Rar cand prajesc ceva. Dar cum inca nu sunt familiarizata cu fructele de mare, am prajit aceste midii care au iesit putin crocante, dar super-delicioase!

Midii - cate doriti :P
faina
jumatate din cantitatea de faina - malai
sare
ulei pentru prajit
lamaie/mujdei de usturoi

Midiile se spala si se sterg bine de apa. Faina se amesteca cu malaiul, iar midiile se tavalesc prin acest amestec. Se prajesc in uleiul incins. Eu le-am tinut cam mult pana s-au maronit si au iesit cocante. Dar au fost delicioase !!!



Quinoa cu dovlecel si morcov


1 portie ( a mea ::)

50 g quinoa
1 dovlecel
1 morcov
1 catel de usturoi
1 lingura ulei de masline
caju optional
sare optional

Qiunoa se spala bine si se pune la fiert. Dovlecelul si morcovul se toaca marunt sau se dau pe curatatorul de legume asa cum am facut eu. Se pun la calit in apa cu ulei de masline alaturi de usturoi. Dupa aprox.10 minute sunt inmuiate si se amesteca cu quinoa fiarta. Se adauga sare si cativa caju.
Pofta buna!

Crackers raw



2 linguri seminte in macinate
2 linguri seminte floarea soarelui macinate
2 linguri seminte de orz macinate
2 linguri seminte de susan macinate
1 lingura mei macinat
2 linguri  hrisca macinate
1lingura tarate psyllium


Intr-un bol peste toate ingredientele se adauga apa cat sa iasa o compozitie elastica. Se intinde pe blatul de lucru, se taie forme si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Nu am deshidrator asa ca am folosit cuptorul la minim cu usa deschisa 2-3 ore pana la uscare completa. Am stins focul si i-am lasat pana a doua zi in cuptor. Iarna se poate folosi si caloriferul pentru deshidratat.

Pasta de naut





Ideal pentru gustare! Intins pe paine sau pe ridichi sau foi de salata :)

150 g naut
2 linguri ulei de masline
2 linguri zeama de lamaie
2 catei de usturoi
2 linguri de seminte de susan rasnite
sare

Nautul se lasa peste noapte la inmuiat. A doua zi se pune la fiert in alta apa si se fierbe vreo 2-3 ore :(. Apoi se paseaza la blender cu restul ingredientelor si i se ajusteaza consistenta dorita cu apa. Nu trebuie curatat de coaja pentru ca se paseaza si ea.

luni, 25 martie 2013

Mancare de cartofi

Pentru 2-3 portii

800g  de cartofi
200 ml suc de rosii
1 ceapa
1/2 legatura de patrunjel
sare
3 catei de usturoi
1 lingura de ulei de masline

Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in cratita cu uleiul si putina apa. Se curata cartofii si se taie cubulete mai mari. Se adauga peste ceapa si apa cat sa-i acopere si se lasa la fiert la foc mic cu capacul pus, ni fixat ci cat sa iasa abur :). Dupa ce au fiert cartofii se adauga sucul de rosii si se mai lasa la fiert 5 minute. Se stinge focul si se adauga patrunjelul si usturoiul tocat.. Se amesteca si se pune  capacul :)

Pofta buna!




Tort raw cu banane

Blat
1/2 cana hrisca hidratata
1/2 cana seminte de floarea soarelui hidratate
1/2 cana alune de padure hidratate
2-3 linguri sirop de agave/ miere
fulgi de cocos

Crema
3 banane
2 linguri sirop de agave/miere
1 lingura ulei de cocos
2 linguri pudra de roscove

Decor
1 banana
1/2 lingura seminte de canepa

tava 20 cm diametru

Hrisca, semintele de floarea soarelui, alunele de padure (se pot folosi migdale sau nuci) se lasa la hidratat cel putin 8h. Se scurg de apa si se paseaza in blender impreuna cu siropul de agave sau mierea pana devine o pasta. Daca compozitia este prea tare si nu se poate mixa, se adauga apa putin cate putin pana obtinem consistenta dorita.
Daca nu aveti tava cu pereti detasabili, cum a fost cazul meu, puneti folie transparenta in tava si apoi turnati crema de la blat si o apasati cu degetele sau cu o lingura pentru a forma blatul.
Se adauga un strat fin de fulgi de cocos.
Apoi, realizam crema: in blender pasam bananele cu siropul de agave/mierea, uleiul de cocos si pudra de roscove. O intindem uniform peste blat.
Tortul se decoreaza cu felii de banana si seminte de canepa.
Se lasa la frigider minim 4 h sau peste noapte.

P.s Crema de banane este delicioasa, blatul asa si asa, dar merge combinatia. Blatul meu cred ca trebuia un pic mai dulce. Dar...este sanatos!!!





Pasta de masline

O delicioasa creme de masline numai buna de intins pe paine la orice ora :)

1 lingura seminte de floarea soarelui hidratate
3-4 linguri de caju hidratat
3 -4 linguri de masline fara samburi - eu folosesc Kalamata
2 linguri zeama de lamaie
1-2 catei de usturoi
2 linguri de ulei de masline

Semintele de floarea soarelui si caju-ul se lasa la hidratat cel putin 8h. In blender se pune mai intai caju-ul si apa cat sa-l acopere si se paseaza. Se adauga restul ingredientelor si se paseaza pana se obtine o pasta. Consistenta pastei se ajusteaza prin adaugare de apa.


In spatele castronelului se poate observa un desen marca Dalia :)

Spaghetti cu masline


200 g spagetti sau alte paste
150-200 ml suc de rosii
50 g masline fara samburi
50 g sunca -optional
busuioc
sare
2 fire ceapa verde
2 catei de usturoi
1 lingura ulei de masline

Pastele se fierb conform indicatiilor de peambalaj. Ceapa si cu usturoiul se toaca marunt si se pun la calit in tigaie cu uleiul de masline si apa cat sa le acopere vreo 5 minute. Apoi seadauga sunca, maslinele si sucul de rosii. Se lasa la fiert 10 minute la foc mic, se adauga sare, busuioc si pastele bine scurse de apa. Se amesteca bine, se stinge focul si se mai lasa sa stea 5 minute.
Pofta buna!!!

vineri, 22 martie 2013

Salata de sfecla rosie cu quinoa

Pentru 1 portie:

1/2 sfecla rosie data pe rezatoarea mare
1 morcov potrivit dat pe razatoarea mare
patrunjel
caju
seminte de floarea soarelui
1 catel de usturoi tocat marunt
2 linguri de quinoa care se spala bine in sita, apoi se pune la fiert cam 15 minute - pana se umfla.

Se amesteca toate ingredientele si se adauga dupa gust ulei de masline, sare ,piper, etc:) cascaval ras mai are a mea :)


Mancare de mazare


Un fel de mancare ce se poate face oricand foarte rapid si foarte usor :) , daca avem toate ingredientele bineinteles. Fetele nu mananca inca mazare :(

1 ceapa
1 punga de mazare congelata 400 g
2 linguri ulei de masline
150 - 200 ml suc de rosii/bulion
1 morcov
sare,apa

Ceapa si cu morcovul se toaca marunt - eu folosesc tocatorul electric. In cratita se pun cele 2 linguri de ulei si putina apa, apoi ceapa si morcovul si se lasa 2-3minute la inmuiat- eu nu calesc ceapa. Se adauga mazarea si apa cat sa o acopere si se lasa la fiert la foc mic cu capacul pus , dar nu fixat, cat sa iasa aburul. Dupa 30 de minute se adauga sosul de rosii si se mai lasa la fiert cam 20 de minute pana scade sosul. Se adauga sare.
Conform dr.Mencinicopschi, mazarea (leguminoasele) nu se asociaza cu carnea. E o  mananc ca atare sau cu legume crude!
Pofta buna!



Prajitura cu merisoare



sau Cranberry Cobbler de la  http://alexandra-bucatariamea.blogspot.ro

1 cana de merisoare
85 g unt topit
120 ml lapte
1 ou
150 g zahar
150 g faina
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
tava 20/20

Daca merisoarele sunt uscate, se pun la inmuiat in apa fierbinte 20 de minute.
Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate, iar in altul cele lichide. Se omogenizeaza amestecul umed in cel uscat.  Se tapeteaza tava cu hartie de copt si se toarna compozitia. Merisoarele se storc de apa si se amesteca cu zahar,apoi se presara in compozitie. Se da la cuptor la foc potrivit 20-25 de minute. Se face testul scobitorii :) pentru mai multa siguranta.

Delicios!!!






Praji cu morfof



Una praji la distractie. Ce sa mai facem? Si iata ca Dalia are raspunsul: o prajitura cu morfof (morcov)

Compozitia la minim :))

1 ou
1 lingura de faina
1 lingura de zahar
1 lingura de ulei
1/2 morcov dat pe razatoarea mare

Este reteta calsica de pandispan. Se separa oul , iar albusul se bate tare cu zaharul. Se adauga galbenusul, uleiul, faina si se omogenizeaza. Eu am folosit doar telul. Se adauga si morcovul ras si se amesteca cu o lingura. Am luat capacul de la un vas yena mic,am pus hartie de copt si la cuptor la foc potrivit. In 15minute e gata. Si surpriza: a mancat!!! cred ca de la morfof ;)




Si cu Natalia cu conjunctivita :)

Bomboane cu pudra de roscove


Pentru ca Dalia vroia ciocolata si iar ciocolata, i-am zis ca-i fac niste bombonele cu ciocolata dupa care bineinteles ca nu s-a dat in vant :))

4 linguri faina de migdale - macinate pe loc
1/2 lingura de faina de in - macinata pe loc
3 linguri fulgi de cocos din comert
2 linguri sirop de agave
1 lingura tarate psyllium
cocos pentru tavalit:)

Se amesteca toate si se formeaza bilute in palme care se tavalesc prin fulgi de cocos!





Mei cu dovlecel si ridichi

Pentru 2 portii:

1 dovlecel
3 linguri de mei
2 fire de ceapa
1 catel de usturoi
3 ridichi
1 lingura de ulei de masline
sare/alte condimente dupa gust - eu nu am pus

Meiul se oparaste mai intai si apoi se pune la fiert. Se fierbe maxim 10 minute. In acest timp curatam dovlecelul si il taiem cubulete, tocam ceapa verde si catelul de usturoi si le punem la inabusit in apa cat sa le acopere cu o lingura de ulei de masline. Adaugam si meiul si lasam la foc mic 10 minute.
Se serveste cald cu ridichi proaspete !

luni, 18 martie 2013

Pandispan cu fructe de padure


O reteta la comanda Daliei :))) Vreau tort! Vreau si eu un tort! Pai n-am, mami, tot ce-mi trebuie sa fac un tort... Vreau si eu un tort... simi-a venit ideea sa-i fac un pandispan super-rapid in taca de tort. Deci, e tort, nu? :))

5 oua
5 linguri de faina
5 linguri de zahar
5 linguri de ulei
esenta de vanilie
50 g de fructe de padure congelate, ca asta aveam in casa..
zahar pudra optional

tava de tort de 26 cm diametru


Se separa ouale si se bat albusurile cu zaharul. Se adauga galbenusurile unul cate unul si se mixeaza in continuare. Se adauga faina, apoi uleiul. Se adauga si esenta de vanilie. Turnam compozitia in tava , adaugam fructele de padure si dam la cuptor la foc potrivit pentru cca 30 de minute. Se lasa la racit si se pudreaza cu zahar pudra! Gata tortul :P


Cupe cu fructe de padure



Yummy-Yummy
Din crema ramasa de la  tortulCakeberry am asamblat aceste delicioase Cupe cu fructe de padure. Si anume: putina crema, un piscot rupt in 3, iar crema, apoi fructe de padure si ornate cu frisca. Gata!!!


Tort Cakeberry



Tort inspirat din reteta Tort imina picanta a Laurei Sava!

Blatul meu a iesit cam subtire pentru ca l-am realizat din jumatate de compozitie,dar recomand compozitia intreaga pentru blat si anume:
2 oua
90 g zahar
1 praf de sare
100 gfaina
1 lingurita praf de copt

Crema:
 7 g gelatina
150 g fructe de padure congelate
50 g zahar
100 ml frisca
100 g mascarpone

forma de 20 cm diametru
piscoturi 100 g
50 g fructe pentru ornat
 frisca pentru ornat
sirop pentru blat (eu n-am insiropat blatul de data asta, fiind subtire nu a trebuit)

Blat: se bat ouale cu zaharul si sarea. Se inglobeaza faina amestecata cu praful de copt. Aluatul se pune in forma  tapetata  cu hartie de copt si se da la cuptor la focpotrivit pentru 30 de minute.

Crema: se inmoaie gelatina. Fructele se paseaza cu zahar apoi seadauga mascarponele si se omogenizeaza. Gelatina se topeste la bain-marie si se adauga compozitiei. Frisca se bate si se adauga si ea compozitiei. 

Asamblare: blatul se taie in doua transversal. Se tapeteaza forma cu folie transpartenta. Eu am folosit un vas yena inalt. Se pune blatul, apoi jumatate de compozitie, apoi iar blat, apoi restul de compozitie. Se adauga fructele pentru decor pentru ca mie deja mi se intarise compozitia de la gelatina si se da la frigider pentru 60 de minute. Se orneaza cu frisca si cu piscoturi si se tine la frigider pana in momentul servirii :P









 

Tort 'Inima picanta'

Reteta gasita la Laura Sava.

Un tort absolut delicios, mai ales pentru iubitorii de fructe de padure!
  
blat:
2 oua
90g zahar
1 praf de sare
100 g faina
1 lingurita praf de copt

crema
15 g gelatina
300 g zmeura/fructe de padure/capsuni proaspete/congelate
100-150 g zahar
200 g frisca
200 g smantana

piscoturi
fructe pentru decor
 forma de inima/forma de 26 cm
sirop pentru insiroparea blatului  (200ml apa cu 100 g zahar, pe foc 10 minute)

Blat: ouale se bat cu zaharul si sare. Se inglobeaza faina si praful de copt. Se pune in forma tapetata cu hartie de copt/unsa si si da la cuptorul incins in prealabil la 170 de grade cam 30 de minute. Se lasa la racit si se taie in doua transversal.

Crema: Se inmoaie gelatina. Fructele se paseaza cu zaharul. Se inglobeaza smantana. Gelatina se dizolva la bain-marie si se adauga compozitiei. Se bate frisca si se inglobeaza si ea compozitiei.

Asamblare:  Daca forma nu are pereti detasabili ,tapetam cu folie transparenta fundul tavii. Se insiropeaza blatul si se aseaza in tava. Turnam 1/2 din compozitie peste care punem a doua jumatate de blat insiropat. Se rastoarna tortul pe un platou (daca tava nu este mai inalta) si se decoreaza cu crema ramasa si cu piscoturile. Se introduce la frigider 60 de minute, apoi se decoreaza cu fructe proaspete sau jeleuri :P






Mentionez ca tortul din pozele de mai sus este cel de-al doilea tort facut de mine de cand am inceput bucatareala!

Mai jos este cea de-a doua varianta de tort, facut vara cu capsuni proaspete.








vineri, 15 martie 2013

Chifle cu lapte



Reteta gasita pe Bucataras.ro

250 ml lapte
1 ou
1 cub de dojdie de 25 g
1 lingurita sare
50 g zahar
500-600 g faina
70 g unt
pentru uns: 1 ou si o lingura de lapte

Se face mai intai maiaua, dar mie nu mi-a iesit :( : intr-un vas se pun drojdia cu zaharul, 50 ml lapte caldut si 70 g de faina si se amesteca. Se lasa la crescut 15-20 de minute, doar ca mie nu mi-a crescut, dar am mers inainte. Se adauga oul, untul topit la bain-marie si se amesteca bine. Eu, ca la toate aluaturile, folosesc mixerul cu betele spiralate :). Apoi se adauga treptat restul de lapte si faina si sarea. In reteta originala scria ca trebuie 500 g de faina, dar mie mi-a intrat mai mult, undeva spre 600 g. Aluatul final trebuie sa fie elastic, sa se desprinda de marginile vasului si sa nu fie lipicios. Se lasa la crescut 1 ora.


Aluatul crescut se imparte in 3 parti egale, iar fiecare parte in 4 parti care se modeleaza sub forma de bile :) si se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa la crescut 45 de minute, dupa care se ung cu ou batut cu o lingura de lapte.


 Se dau la foc potrivit pentru 45 de minute.

Mai jos avem rezultatul. Sunt tare bune, nici prea dulci, nici prea sarate, potrivite pentru micul-dejun!